Omgehakte bomen – Carnegiedreef, Robinia 1, 2 en 3 (2020)

Al jaren fotografeer ik de schors van bomen, omdat de schors mij intrigeert en aanzet om nieuw werk te maken. De bomen die ik voor deze serie fotografeer zijn bomen die op het punt staan om te worden gekapt. Ik gebruik de detailfoto’s van de schors voor de ontwikkeling van nieuwe sculpturen op basis van de bast van de boom. Het zijn eer betonen aan de gevallen bomen.

Op de computer verwerk ik de foto’s van de schors tot een 3d model. Vervolgens kan ik digitaal de hoogte en diepte van het model aanpassen naar behoefte en het werk zo modeleren tot de uiteindelijke structuur. Om de sculptuur te realiseren deel ik vervolgens het model op in digitale plakjes die ik uit kan frezen met de CNC-Frees om later weer samen te voegen tot een geheel.

De werken die je hier ziet zijn geïnspireerd op Robinia psuedoacacia en zijn ook gemaakt van deze houtsoort. Eén werk (de linker op de afbeelding) toont hoe de sculptuur rauw uit de CNC komt en heeft een fluweelzacht uiterlijk. De twee andere zijn zeer fijn geschuurd en daarna afgewerkt met een bijenwas om een mat en contrastrijk uiterlijk te verkrijgen